Які християнські свята будуть цього тижня: Великдень, Чистий четвер і не тільки

Церковний календар свят на тиждень: 29 квітня до 5 травня 2024
Unsplash

Церковний календар на тиждень: найважливіші християнські свята з 29 квітня по 5 травня.

Поділитися:

Церковне свято понеділок 29 квітня

29 квітня в церковному календарі — день пам’яті дев'яти мучеників Феогніда, Руфа, Антипатра, Феостиха, Артема, Магна, Феодота, Фавмасія і Філімона. Імператор Діоклетіан влаштовував гоніння на християн, але чоловіки сміливо проповідували віру в Христа, викриваючи язичників. Коли правитель про це дізнався, жорстоко і довго він мучив християн, а потім наказав відрубати їм голови. Після смерті мощі мучеників визнали нетлінними.

Церковне свято вівторок 30 квітня

30 квітня в церковному календарі вшановують пам'ять апостола Якова Заведеїва, одного з дванадцяти учнів Ісуса Христа. Народившись в родині рибалки в Галілеї, він був братом Івана Богослова, одного з найближчих до Ісуса апостолів. Разом із Іваном, Андрієм та Петром вони брали участь у найважливіших подіях життя Ісуса. Якова було вбито за наказом царя Ірода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар свят на квітень 2024: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят

Церковне свято середа 1 травня

1 травня церква вшановує пам'ять пророка Єремію. У свої 15 років він приєднався до пророчого служіння, після якого Господь відкрив йому його призначення. Спочатку він не вірив у свої можливості та не хотів брати на себе цю відповідальність. Незважаючи на свої пророцтва про руйнування Єрусалиму, знищення Єгипту та гоніння на юдеїв, його слова не знаходили відгуку. Проте всі його передбачення здійснилися ще за його життя.

Церковне свято четвер 2 травня

За новим церковним календарем 2 травня — Чистий четвер. Також сьогодні згадують перенесення мощів благовірних князів Бориса та Гліба. Вони були родичами князя Всеволода, засновника Кирилівської церкви. У сім'ї Ольговичів особливо шанували Борисоглібський культ, зокрема, високо цінили Гліба. За наказом діда Всеволода Ольговича, князя Святослава, у Вишгороді був зведений Борисоглібський храм, куди й перенесли мощі князів. Вже тоді їх вважали святими, але канонізацією займався Ярослав Мудрий наприкінці XI століття.

Церковне свято п'ятниця 3 травня

3 травня церква вшановує пам'ять мученика Тимофія, який віддав життя за віру. Також цього року на 3 травня припадає Страсна п'ятниця. У Страсну п'ятницю, за християнською традицією, відбулося розп'яття Ісуса Христа на Хресті та Його смерть. Цей день вважається днем великої жертви та спасіння людства за християнським вченням.

Церковне свято субота 4 травня

Православна церква 4 травня згадує мученицю Пелагею Тарсійську, яка жила жила в III столітті в Тарсі в Малій Азії. Також це Велика субота — переддень Великодня.

Церковне свято неділя 5 травня

На 5 травня цього року припадає Великдень.  Великдень, також відомий як Воскресіння Христове або Пасха, є найважливішим святом у християнстві. Він відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих, яке, згідно з віруваннями, сталося на третій день після його розп'яття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі