Традиції Великодня в західних країнах та відмінності від українського свята

Традиції Великодня в західних країнах та відмінності від українського свята
Getty Images

Чим відрізняється українське святкування Великодня від католицького: традиції та звичаї свята.

Поділитися:

Великдень – одне з найважливіших релігійних свят у світі, яке відзначається християнами протягом багатьох століть. Проте, існують певні відмінності в традиціях святкування Великодня в західних країнах та Україні.

Дата святкування

Одним з головних розходжень є дата святкування. Західні церкви, які використовують григоріанський календар, відзначають Великдень у першу неділю після першого повного місяця весни. Це означає, що дата Великодня може варіюватися з року в рік, припадаючи на період з 22 березня до 25 квітня. Натомість, Українська православна церква використовує юліанський календар, тому дата Великодня завжди припадає на період з 19 квітня до 6 травня.

Символи та атрибути

У західних країнах поширеними символами Великодня є пасхальні яйця, шоколадні зайці та квіти. Яйця символізують нове життя та воскресіння Христа, а зайці - плодючість та весну. Квіти ж символізують красу та радість свята. В Україні, крім яєць, важливим символом є паска – солодкий хліб, який випікають напередодні Великодня. Паска символізує тіло Христа, а її прикрашання глазур'ю та різними візерунками - його терпіння.

Великдень

Традиції та звичаї

У багатьох західних країнах діти з нетерпінням чекають на Великоднього зайця, який ховає пасхальні яйця та солодощі в їхніх домівках. Їх завданням є знайти всі сховані скарби. В Україні ж діти ходять колядувати, співаючи великодні пісні та отримуючи за це частування.

Ще однією поширеною традицією в західних країнах є розбивання яєць. Люди б'ються вареними яйцями, намагаючись розбити яйце супротивника, не розбивши своє. Переможець вважається щасливчиком протягом року. В Україні ж яйця розфарбовують у різні кольори, а потім стукаються ними, щоб визначити, чиє яйце міцніше.

Великдень

Страсна п'ятниця та Великдень

Страсна п'ятниця, день, коли Ісуса Христа було розп'ято, в західних країнах відзначається як день скорботи та посту. У цей день люди відвідують церкви, де проходять богослужіння, присвячені розп'яттю Христа. В Україні Страсна п'ятниця також є днем ​​посту та скорботи, але люди також відвідують цвинтарі, щоб вшанувати пам'ять померлих.

Великдень – це день радості та святкування воскресіння Христа. У західних країнах люди ходять до церкви на святкову службу, а потім збираються з сім'єю та друзями за великоднім столом. В Україні ж люди також ходять до церкви на святкову службу, а потім куштують паску, крашанки та інші святкові страви.

Великдень

Відмінності в теології

Окрім традицій та звичаїв, існують також певні відмінності в теології Великодня між західними та східними церквами. Наприклад, західні церкви вірять  в те, що Святий Дух сходить як від Отця, так і від Сина. Східні ж церкви вірять лише в те, що Святий Дух сходить від Отця.

Великдень – це важливе свято для християн усього світу, але існують певні відмінності в традиціях, звичаях та теології його святкування в західних країнах та Україні. Ці відмінності відображають різну історію та культуру цих двох регіонів, але суть свята – віра у воскресіння Христа – залишається однаковою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі