Добровільна мобілізація ув'язнених: деталі нового законопроєкту

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Добровільна мобілізація ув'язнених: деталі нового законопроєкту
telegram/zelenskyy_official

Верховна Рада підтримала законопроект про добровільну мобілізацію ув'язнених: що відомо.

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський та Верховна Рада підтримали законопроєкт про мобілізацію певної категорії ув'язнених. Як працюватимуть нововведення, розповіли у ТСН.

Законопроєкт, що з’явився з ініціативи не тільки народних депутатів, але й Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Генерального штабу та окремих командирів військових частин, має на меті залучити до служби більше людей для прискорення перемоги України. За словами Олени Шуляк, кожен пункт закону обговорювався з військовими, щоб відповідати їхнім потребам. Після підписання президентом, закон надасть можливість засудженим добровільно долучитися до лав захисників України. На сьогоднішній день таких людей в Україні налічується понад 25 000. Хоча точну кількість мобілізованих визначити наразі складно, потенціал цього ресурсу є значним.

Водночас, закон передбачає обмеження для тих, хто може бути мобілізованим. Не зможуть служити особи, які скоїли злочини проти основ національної безпеки, колаборанти, вбивці, а також ті, хто вчинив злочини сексуального характеру або пов'язані з наркотиками. Також виключення стосуються корупціонерів і тих, хто займав високі посади, зокрема народних депутатів, прем'єр-міністра, помічників, радників та заступників міністрів.

Ті ув'язнені, які бажають мобілізуватися, повинні надати добровільну згоду. Після цього проводиться первинний медичний огляд у місці ув'язнення. Командир військової частини надає попередню згоду, оцінивши мотивацію ув'язненого. Якщо командир схвалює кандидатуру, ув'язнений протягом 24 годин проходить військово-лікарську комісію (ВЛК). У разі позитивного висновку ВЛК документи передаються до суду, де готується ухвала. Потім ув'язнений підписує контракт і за допомогою Національної гвардії доставляється до територіального центру комплектування (ТЦК), після чого долучається до спеціалізованого підрозділу у військовій частині або до окремої військової частини. Важливо зазначити, що всі мобілізовані засуджені будуть під особливим наглядом командира військової частини. Їхня служба проходитиме за особливими умовами, що забезпечить додатковий контроль та безпеку.

Дивіться більше новин у ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі