Вивезти матеріали для Гаазького трибуналу через 15 ворожих блокпостів: історія поліцеського з "20 днів у Маріуполі" у проєкті "Хоробрі серця"

Хоробрі серця

Поліцейський з Маріуполя Володимир Нікулін у проєкті "Хоробрі серця" розповів, як познайомився з творцями "20 днів у Маріуполі", та як допомагав їм виїхати.

Поділитися:

Щоп’ятниці о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв - ось мета цього проєкту.

Цієї п’ятниці на телеканалі “1+1 Україна” покажуть новий епізод проєкту “Хоробрі серця”, який буде присвячений обороні Сходу України. Героями нового епізоду стануть військові, які тримають східний фронт та захищають всю Україну від ворожої навали. Герої поділяться ексклюзивними подробицями операцій в Авдіївці, Попасній, Бахмуті, Маріуполі, Соледарі та інших українських містах.

Ведучі

У березні 2024 документальний фільм "20 днів у Маріуполі" отримав найпрестижнішу кінопремію Оскар. Його творці Мстислав Черненко, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко майже 3 тижні фільмували російські злочини в українському місті та дивом зуміли вивезти відзняті кадри на підконтрольну Україні територію. У цьому їм допоміг підполковник поліції Володимир Нікулін, який зумів провезти журналістів та свою родину через 15 ворожих блокпостів.

На початку повномасштабного вторгнення Володимир разом з іншими маріупольськими поліцейськими продовжували виконувати свої професійні обов'язки:

"Наші поліцейські, які залишилися там, робили можливе і неможливе, щоб люди відчували, що влада є в місті, що ми можемо допомагати людям, що ми реагуємо на військову ситуацію".

З журналістами поліцейський познайомився після завдання бомбового удару по пологовому будинку 9 березня. Він з колегами одразу вирушив на місце трагедії, аби допомагати потерпілим. Біля руїн лікарні Володимир був здивований побачити кореспондентів:

"До того об’їздив майже кожен район Маріуполя: ми розвозили їжу та необхідні предмети. Не бачив жодного журналіста. Я був дуже здивований, що вони тут працюють, і радий цьому".

Тоді Володимир запропонував майбутнім творцям фільму допомоги від поліції. Надалі він супроводжував їх на фільмуваннях, допомагав рухатися по оточеному Маріуполю та надсилати матеріали редакції з єдиного місця із зв'язком у центрі міста. 

З кожним днем ворог проривався вглиб міста, тому було прийняте складне рішення: потрібно покидати Маріуполь. Володимир пригадує, що сам би не поїхав, однак він мав місію: вивезти Мстислава, Євгена та Василісу у безпеку. Чоловік зізнається: про матеріали тоді ніхто не думав, а для нього було важливо, щоб журналісти були врятовані. 

Володимир Нікулін

Рішення виїжджати поліцейський узгодив з керівництвом. 15 березня він із знімальною групою, дружиною та донькою сів у свій розтрощений автомобіль та вирушив за межі міста. За день до цього колона мешканців міста змогла прорватися за лінію фронту — цей шлях не був ніяким гуманітарним коридором. Попереду — 15 блокпостів, у машині — матеріали, які є доказами російського терору. 

Володимир Нікулін розповідає, що на кожній перевірці їм доводилося придумувати нову "легенду" про себе. Флешки журналістів були заховані в особистих речах Василіси та 12-річної доньки поліцейського. Зрештою їм вдалося потрапити у безпеку, а врятовані матеріали побачив увесь світ.

Парамедикиня Юлія Паєвська на позивний Тайра доповнила, що журналісти допомогли і їй:

"Саме ця знімальна група вивезла мою флешку з бодікамери. Василіса сховала її. Наразі ці матеріали ще не можна публікувати, бо там є деякі речі, які не варто, щоб ворог побачив. Але свого часу це побачить світ. Це докази для Гаазького трибуналу".

Тайра

Як проходила оборона Попасної, Бахмута, Соледара, Авдіївки, дивіться у “Хоробрих серцях” у п’ятницю о 21:00 на телеканалі 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі