Дмитро Кулеба розповів в інтерв’ю Аллі Мазур, коли Україні чекати грошову допомогу від США та відреагував на критику атак по російських НПЗ

ТСН. Тиждень
Дмитро Кулеба прокоментував критику атак по російських НПЗ

Дмитро Кулеба розповів, чому союзники не поспішають давати Україні ППО.

Поділитися:

Авторка і ведуча «ТСН Тижня» Алла Мазур взяла ексклюзивне інтерв’ю у міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Дипломат розповів, чому союзники не поспішають давати Україні ППО, коли чекати допомогу від США, відреагував на критику атак по російських НПЗ. Повна розмова доступна на ютуб-каналі «ТСН Тижня»

Кулеба розповів, коли у США приймуть законопроєкт про національну безпеку, що містить кошти для України (61 мільярд доларів). За словами міністра, українська влад працює над тим, аби Конгрес США проголосував за законопроєкт.

«У нас ситуація така – з осені минулого року ми регулярно чуємо від США і від демократів, і від республіканців сигнал про те, що зрештою все буде добре і все буде проголосовано. Був нещодавно коментар спікера Джонсона. Казали, що ось на цьому тижні, коли ми з вами розмовляємо, має бути рішення. Рішення знову немає. Тому я вже нічого не загадую. Можу тільки сказати, що Президент, його офіс, Кабмін, МЗС – всі працюють найрізноманітнішими каналами для того, щоб це рішення таки було ухвалено», – розповів міністр закордонних справ. 

Дмитро Кулеба в інтерв'ю Аллі Мазур

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алла Мазур розповіла про новий майданчик для обміну думками з глядачами: «Всі найцікавіші репортажі знайти буде легше»

Дмитро Кулеба також розповів чи реально віддати на користь України заморожені російські активи. За словами дипломата – по справедливості ці гроші мають віддати Україні, проте починаються ігри юристів і банкірів західних, які не хочуть цього робити:

«Ідея з самого початку йшла з України: "Шановні партнери, у вас під столом лежать мільярди російських грошей. Віддайте їх тим, кому ці гроші належать по справедливості. По справедливості вони належать Україні". Але починаються ігри юристів і банкірів західних, які не хочуть цього робити. Тому я мав спілкування неодноразово з колегами і моя позиція на цю тему і моя позиція дуже проста: "Дорогі політики, якщо ви ухвалите політичне рішення, що ці гроші потрібно передати Україні, а тут не може бути ніякої альтернативи, то юристи і банкіри знайдуть як це зробити. Не треба прикриватися небажанням юристів і банкірів цього не робити. Тому що коли у вас криза і на кону життя Європи, а це була фінансова криза з Грецією, ковід - ви знаходили екстраординарні рішення, які не вписувались в жодні правила, які існували на той час. А в нас зараз ситуація – на кону знову життя Європи, тільки тепер фізичне».

Кулеба додав, що є справедливе юридичне обґрунтування, чому ці гроші мають бути передані Україні. 

«Тому ми будемо битися за ці гроші, ми вже отримали податки на прибутки з цих грошей, ми отримаємо доступ до самих прибутків. Найбільша битва буде за власне оцей актив, основне тіло грошей. Але і цю битву нам потрібно вигравати», – каже дипломат.

Алла Мазур

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алла Мазур показала як працюють FPV-дрони на Бахмутському напрямку і закликала допомогти зібрати на безпілотники для бійців 93-ї бригади «Холодний Яр»

Також Кулеба відреагував на критику українських ударів по російських нафтопереробних заводах, яка минулого тижня пролунала з боку міністра оборони США Ллойда Остіна: 

«Послухав пана Остіна. Дуже великий друг України, багато для нас зробив – але от в цьому питанні, чесно, я не бачу причинно-наслідкового зв'язку. Коли в Росії вибухає нафтопереробний завод, то ми бачимо появу проблем на російському енергетичному ринку, але я не бачу проблем на світовому».

Міністр зазначає, що Україна може дослухатися до прохання партнерів щодо припинення ударів по російських НПЗ, якщо союзники зможуть знайти системи протиповітряного захисту для України.

Дивіться інформаційно-аналітичну програму «ТСН-Тиждень» о 20:00 що два тижні на 1+1 Марафон – і на власній сторінці програми в YouTube.

Алла Мазур і «ТСН-Тиждень» в соцмережах:

Новини по темі